Sektion Syd
Helix, Avd H1-H6
Öppenvårdsmottagning
Alfred Nobels Allé 41
141 52 Huddinge
Sjukvården styrs av lagar och regler för att skapa en trygg och säker vård. Här hittar du några av de lagar och regler som gäller när du vårdas hos oss.
Hälso- och sjukvårdslagen är en så kallad ramlag och innehåller grundläggande regler för all hälso- och sjukvård. Den reglerar också vad vi som vårdgivare är skyldig att erbjuda dig som patient.
Psykiatrisk tvångsvård innebär att du som patient vårdas mot din vilja på en psykiatrisk avdelning. Det är ett stort ingrepp i integriteten att tvingas till vård, men det kan ibland vara nödvändigt för att du ska få den vård du behöver och för att du inte ska skada dig själv eller andra.
Om du lider av en allvarlig psykisk störning och begår ett brott så kan du dömas till rättspsykiatrisk vård. Det är då domstolen som avgör om du ska dömas till rättspsykiatrisk vård istället för till fängelse. Förvaltningsdomstolen avgör när straffet ska upphöra.
Förvaltningsrätten kan besluta att du som är missbrukare ska få vård fast du inte vill. Då kan du dömas till vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Det krävs att du måste får vård för att komma ifrån ditt missbruk av till exempel alkohol och narkotika.
LVU reglerar vård av unga som far illa på grund av missbruk, brottslighet, skadliga hemförhållande eller liknande orsaker. Vård enligt LVU kan vara mot barnets och/eller föräldrarnas vilja. Det är länsrätten som beslutar om vård enligt LVU.
Syftet med lagen är att du som har funktionsnedsättningar ska få det stöd som du behöver för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. LSS är en så kallad rättighetslag. Det betyder att du kan vända dig till domstol om du inte får det stöd du har rätt till.
Hälso- och sjukvården i Sverige bekostas till största delen av landstings- och kommunalskatter. Den avgift som du betalar vid exempelvis ett läkarbesök är bara en liten del av vad det faktiskt kostar.
Högkostnadsskydd innebär att det finns en gräns för hur mycket du behöver betala för din hälso- och sjukvård. Högkostnadsskyddet är utformat likadant i alla landsting.
Från 1 januari 2015 gäller den nya patientlagen. Lagens viktigaste mål att stärka patientens ställning och göra människor mer delaktiga i sin vård.
Du får nu möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela Sverige. Du kan också lista dig i ett annat landsting än hemlandstinget. Hemlandstinget bekostar vården, men du får själv stå för resor och uppehälle.
En viktig del i lagen är vårdpersonalen har fått en ökad skyldighet att informera patienten om vilka val, risker och möjligheter som finns. Patienten ska bland annat få information om behandlingsmetoder och risker för komplikationer.
Regler för behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården finns i Patientdatalagen. Lagen reglerar bland annat:
Datainspektionen är den myndighet som bevakar att vi som vårdgivare följer patientdatalagen.
Patientsäkerhetslagen innebär bland annat att vårdgivaren har fått ett tydligare ansvar i att hitta och åtgärda systemfel. I patientsäkerhetslagen finns också rutiner för hur klagomål på vården ska handläggas.
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Det innebär att information om din kontakt med vården och den behandling som du får, inte får föras vidare utan ditt medgivande.
Detta regleras i offentlighets- och sekretesslagen för oss som jobbar i offentlig hälso- och sjukvård. För privata vårdgivare gäller istället bestämmelser om tystnadsplikt i patientsäkerhetslagen.
Vårdgarantin är en lagstadgad del av hälso- och sjukvårdslagen. Den anger inom vilka tidsgränser du ska erbjudas vård från landstinget. Vårdgarantantin reglerar däremot inte om vård ska ges eller vilken vård du ska få.